Over ons

De Leidsche Aquarium en Terrarium vereniging "De Natuurvriend" is opgericht op 11 juli 1930 en telt momenteel 35 leden.

De vereniging stelt zich ten doel om het houden van aquaria en terraria te bevorderen in Leiden en omstreken. We willen mensen in contact laten komen met de natuur en met het water-leven in het bijzonder en wij denken dat een aquarium of terrarium in huis daaraan bijdraagt. Kinderen, die opgroeien met de natuur om zich heen, kunnen op latere leeftijd de natuur beter waarderen en hebben er dan meer voor over om deze te beschermen.

De leden van de vereniging zijn allemaal op een bepaalde manier gegrepen door de aquarium- , terrarium- en/of paludarium hobby. Vaak richten mensen zich op een gedeelte van dit brede hobby terrein. Zo zijn sommigen vooral geïnteresseerd in planten en een goede, weelderige groei daarvan. Anderen richten zich op het habitat van vissen of amfibieën en op de voortplanting daarvan. Hoe het ook zij, het houden van een aquarium-, terrarium of paludarium is een zeer brede hobby met voor elk wat wils en voor alle leeftijden. Je kunt het zo simpel of ingewikkeld maken als je zelf wilt.

Omdat de vereniging als zo lang bestaat -bijna 90 jaar- hebben we veel kennis en ervaring 'in huis' over het houden van waterplanten, vissen en amfibieën. We willen deze kennis graag met anderen delen, zowel binnen als buiten de vereniging. We organiseren 8 keer per jaar een Contactavond, die ook voor niet-leden toegankelijk is. In de kalender elders op deze site kun je de data van de openbare contactavonden achterhalen.

In die bijna 90 jaar hebben we samen met anderen verschillende grote evenementen georganiseerd. Een mooi voorbeeld daarvan is de tentoonstelling AquaHortus in de Hortus botanicus van Leiden. Deze grote tentoonstelling -waaraan diverse organisaties en verenigingen meewerkten- opende in 2015 haar deuren ter gelegenheid het 85 jarig bestaan van de vereniging en het 425 jarig bestaan van de Hortus botanicus.

De vereniging is aangesloten bij de Nederlandse Bond Aqua Terra (NBAT). Deze bond geeft 8 keer per jaar het tijdschrift "Het Aquarium" uit. Als je lid wordt van onze vereniging wordt je -tenzij je anders kiest- vanzelf ook lid van de NBAT en krijg je dit tijdschrift automatisch toegestuurd.

Daarnaast is de vereniging actief in het District Zuid-Holland Noord. Hierin werken de verschillende aquarium- en terrariumverenigingen uit de regio nauw samen. Dit heeft voordelen voor de leden van deze verenigingen. Je bent namelijk niet beperkt tot de activiteiten van je eigen vereniging maar je bent automatisch ook welkom bij activiteiten elk van de andere verenigingen.

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.