Impressie contactavond 11 februari

De winter hield ons niet binnen, meestal moest je de ruiten van sneeuw, of andere winterpret ontdoen. Maar deze winter zou je ondertussen een andere naam kunnen geven “WINDER”, en we weten waarom. Zwakke takken zijn allang uit de bomen gewaaid, dus parkeren aan de Montgomerystraat durven we wel aan.Voorzitter Alfred heette eenieder welkom en deed enkele mededelingen, daarna gaf hij het woord aan de eerste spreker voor deze avond.

We konden genieten van de aquarium perikelen van een onzer leden, dhr. Fred van de Wetering. Fred was een fervent medewerker ten tijde van de opbouw van de AH2015 tentoonstelling in de Hortus botanicus. Aquariaan was hij al als zovelen, met een bak gevuld met plantengroepen en de daarbij passende, meestal kleine, vissen. Op de tentoonstelling ontdekte hij de pracht van de cichliden en dat wilde hij ook wel eens proberen. Zodoende bood hij de inhoud van zijn traditionele bak aan om de weg vrij te maken voor een nieuwe aquarium ervaring.

Zijn keus viel op een bepaalde vis (Thorichthys ellioti) en zocht de biotoop die er bij past. Het geslachtsonderscheid bij deze vissen is zeer opvallend. Tevens is de broedzorg van de cichliden een uitdaging om met volle teugen van te genieten. Als nadeel kun je ondervinden dat het jongbroed, eenmaal te groot om ze allemaal te behouden, bijna niet te plaatsen is. Het voederen van de dieren vereist ook wel wat meer aandacht dan nodig in het gemiddelde gezelschapsaquarium. Stevige filtering is nodig. Maar een andere eigenschap van deze vissen zorgt ervoor dat een beplante bak niet nodig is, ze kunnen zelfs als storend ervaren worden door de bewoners, die er dan ook korte metten mee maken. En zo kon het gebeuren dat Fred na enkele jaren de groene inrichting begon te missen. Dat verklaart de titel van zijn presentatie; “Van plantenbak naar plantenbak”.

Na de pauze kregen we uitleg van Melissa over de komende fotowedstrijd en wat er met de foto’s allemaal kan gaan gebeuren. Competitie met als voornaamste voorwaarde dat de foto’s door jezelf genomen zijn.  Reken maar dat er ruiten gepoetst gaan worden en dat er verduisterings- technieken bij komen kijken. En uit het ingezonden fotomateriaal wordt ook een keuze gemaakt voor een verenigingskalender.

 

Door Jan van der Poel

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.